Woensdag 28 febr. 2018

Strenge vorst in de nacht en ook overdag is het, vooral vanwege de wind, koud. Op de hokken ben ik volop aan het kweken. De eerste ronde eitjes van de kwekers (12 koppels) van Team Wagenaar zijn overgelegd en deze zitten alweer te broeden op hun 2e legsel 

We beginnen dit jaar nog niet met een "clean-sheet". Een clean-sheet houdt bij ons in dat er 100% jongen worden geboren en groot worden. Van de 24 eitjes was er 1 onbevrucht, daar ga je al, 1 jonkie kwam niet uit het ei en 2 zijn er inmiddels geplet door de ouders. Ik heb dit wel vaker maar wat is de oorzaak en wat kunnen we er aan doen want dat is natuurlijk wel zonde.
Als nestvulsel gebruik ik een laagje schelpenzand waar de duiven zelf een nest op bouwen van tabakstengels. Dit is natuurlijk wel een hard nestvulsel maar wordt al "eeuwenlang" in de duivensport gebruikt. Een alternatief zouden de matjes kunnen zijn en dan als vulsel wat stro wat veel zachter is. Ik ga er rustig over nadenken en dan zien we volgend jaar wel.
Mijn zomerjongen gaan goed. Ik heb 18 zomerjongen met wat oude reserve-duiven in een afdeling zitten. Deze zijn deze zomer sporadisch los geweest en halen al vanaf half januari de schade in. Bijna dagelijks laat ik ze los om even te trainen. Momenteel vliegen ze nog niet echt lang maar wel heel snel en hoog. Over de verluchting in mijn nieuwe hokken was ik nog niet erg tevreden en heb dat stapsgewijs aangepast. De duiven zien er steeds beter uit en beginnen ook steeds beter te eten. In eerste instantie maakte ik me zorgen omdat ze zo weinig aten, nu gaat dat al stukken beter.

Landelijk zijn er grote problemen met de roofvogel. Ook bij mij komt er regelmatig 1 even kijken. Op een gegeven moment was ie vervelend en viel een keer of vier de koppel aan maar gelukkig zijn er nog geen slachtoffers gevallen. Wat ben ik overigens blij met de grote buizerds en kraaien bij mij in de buurt. Blijkbaar houdt dat het andere gespuis toch op afstand.

tot zover, de volgende keer weer meer!

 

Albert Hendriksen webdesign

Copyright © 2021. All Rights Reserved.