Donderdag 23 jan. 2020

Nieuwe rondes, nieuwe kansen.
Vrijdagmiddag 10 jan. zijn de meeste duiven gekoppeld. De duivinnen waren een weekje bijgelicht, de doffers niet. Bij de vliegers zijn niet alle duiven gekoppeld. Dit heb ik zo gedaan omdat ik van zeker 2 doffers meerdere jongen wil kweken met meerdere duivinnen. Daarom heb ik telkens voedsterduiven nodig om die eitjes uit te broeden en de jongen groot te brengen.
Gisteren, dus na 11 á 12 dagen, hadden alle duivinnen gelegd op 1 na. Dit is 1 van de latere duivinnen dus dat komt wel goed. Ben tevreden met hoe het nu gaat.

Naast deze vlieg- (11 koppels) en kweekduiven (17 koppels) zitten er ook nog 38 jonge duiven (nu: jaarlingen) van 2019. Het merendeel is afgericht tot Heteren, het andere deel nog helemaal niet. We gaan kijken hoe dit aan te pakken. Hopelijk kunnen we dit jaar voor het eerst sinds 2014 weer meedoen met de vluchten voor de jonge duiven. Daarmee zal het aantal duiven in de winter ook flink kunnen dalen omdat er dan alleen kwekers en door-geselecteerde vliegduiven zullen overwinteren. Nog 1 seizoen schipperen dus en dan hopelijk weer zoals het moet.
Ook zal het aantal kwekers komend seizoen nog verder moeten worden teruggebracht (dit jaar al van 30 naar 17 koppels) tot max. 12 maar liever nog naar 9 koppels.... Hopelijk maken de jonge duiven het voor mij makkelijk door te laten zien wat de potentiële kwekers voor de toekomst zijn.

Dit was even het aanzetje voor komend seizoen, ik hoop op (on)regelmatige tijden hier weer wat te plaatsen.

 
 

Zondag 10 mrt. 2019

Nou, wat moet ik schrijven? Ik heb de duiven gekoppeld op 18 (de vastzitters) en 19 (de vliegers) februari. De "premium-koppels" waren het snel eens, bij de latere jongen is er nog wel het één en ander gewisseld maar dat is geen probleem. Niemand kan vooraf met stelligheid aangeven waar de goeden uit zullen komen. We gaan het zien.

De duiven kwamen, op 1 koppel na, relatief snel en gelijkmatig met eieren. Omdat ik wat later koppelde heb ik niet vooraf bijgelicht maar er wel voor gezorgd dat de duiven mooi op gewicht waren.
Gisteren en eergisteren heb ik de meest eitjes even bekeken en dat viel absoluut niet tegen. Ik constateerde slechts 1 onbevrucht eitje bij 30 koppels... hopelijk blijft alles goed gaan, vaak komt er nog wel tegenslag.

Ondertussen heb ik de (late) jaarlingen een paar keer los gehad. Dat heeft me al een doffer gekost, w.s. aan de roofvogel.
De vliegers heb ik 1 keer los gehad, de afgelopen dagen was het weer niet van dien aard dat ik ze er uit gooi. Ze zitten allemaal te broeden en dan moet ik zeker weten dat ze voordat ik b.v. naar mijn werk moet weer allemaal binnen zitten.
Op mijn werk is het druk, mijn naaste collega heeft een vervelend ongevalletje gehad en is al 2 weken uitgeschakeld. Hopelijk knapt hij snel op, dan kan ik wat meer tijd aan de duiven besteden. Ideaal wordt het met mijn werk toch nooit, ik kan b.v. nooit zelf op vrijdag inkorven en heb de duiven al uren in de manden zitten voordat ze in de club de mand in gaan. Soms is dit frustrerend omdat je er graag zelf bij wilt zijn om te zien of de duiven in orde zijn (er kan wat gebeuren als ze zo lang vooraf in de mand zitten) en of alles goed gaat... daar heb ik regelmatig moeite mee en dat knaagt aan mij. In de winter maak je dan de mooiste plannen maar het neemt een deel van mijn duivenplezier weg. Alleen jongen kweken is leuk maar het arriveren van de duiven van de vlucht is natuurlijk het mooiste dat er is. Als mijn vlieg-plezier zou verdwijnen dan ben ik duivenliefhebber af!
Nou, de hoop is gevestigd op een paar dagen droog weer met een zonnetje om te kijken of we de vliegers wat aan de praat kunnen krijgen. Met de latere jaarlingen heb ik geen haast, die gaan op de vroege tour voor de jongen mee, half juni.
Mijn jongen zouden dat ook nog net wel, of niet, kunnen halen. De planning was om die op de natour (7 vluchten!) te spelen maar misschien haal ik de vroege tour nog, dat zou mooi zijn.... Desnoods sla ik in het begin één, of twee, vlucht(en) over....

tot zover, de volgende keer weer meer.....

 

Dinsdag 12 febr. 2019

We zijn weer een paar weken verder, er heerst nog steeds rust op de hokken. De duiven krijgen een goed voertje, vind ik, maar worden nog kort gehouden. Soms kom je het hok binnen en lijken ze de hongersnood nabij. Pak je er dan een paar in de handen dan valt het alleszins mee, of tegen, met het gewicht.
Vanaf dit seizoen ga ik de mengeling van Embregts-Theunis voeren. Dat deed ik 2 jaar geleden ook bij de kwekers en dat was me zeer goed bevallen. Afgelopen jaar heb ik een ander merk gevoerd maar blijkbaar paste dat niet bij mij. Nu dus 1 soort voer, en samenstelling, voor het hele jaar. Mogelijk dat ik bij de jongen nog een ander concept ga toepassen maar zover is het nog lang niet.

Ondertussen is er een aantal zomerjongen verwijderd en is de tactiek voor komend jaar duidelijk. Vanwege het Nationale Vliegprogramma zijn er mooie mogelijkheden.Ik ga met 12 koppels oude duiven, op totaal weduwschap, vanaf het begin proberen mee te doen. Dan heb ik een leuk koppeltje (+/-30 st.) zomerjongen, die nog moet worden afgericht, waarmee ik dan wil instappen ten tijde van de eerste tour voor de jonge duiven. Deze jaarlingen zullen als paters en nonnen worden gespeeld.
Het kweken gaat voor mij w.s. aanstaande zaterdag van start en de jonge duiven worden dan op de natoer (7 vluchten) gespeeld.
Volgend jaar MOET er dan een mooie ploeg zitten voor de dagfond. Dat hoeven er dan geen 50 te zijn, maar een mooi ploegje om leuk mee te kunnen doen. Ik hoop dan ook duidelijk te hebben welke kwekers geschikt zijn voor dat soort vluchten om ook de kweekploeg terug te brengen tot max. 12 koppels. Dan is er overzicht en is het leuk duiven houden.

We gaan het weer meemaken.....

 

 

Zaterdag 19 jan. 2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Het afgelopen jaar is voor mij verlopen zoals de meeste jaren in de duivensport: weinig succesvol. Met de oude duiven en de junioren is niet gevlogen. Richting natour moest ik nog een flink aantal duiven overwennen vanaf de hokken van Freek in Voorst. Uiteindelijk lukte dit met de nodige verliezen en 1 super eigenwijze vale doffer die tóch telkens weer in Voorst aanwipte maar door de week gewoon in Twello verbleef. Wie weet wat dit jaar hem brengt?
De resultaten op de natour waren hoopgevend met als hoogtepunt de vlucht vanuit Tongeren met 16/20 prijs (Kring) en in de club 7 duiven bij de eerste 11. Op het eind zakte het wat weg maar dat had volgens mij mede als oorzaak dat ik de duiven i.v.m. het overwennen het hele jaar op nest heb gehad wat natuurlijk wat pennetjes kostte.

Voor komend seizoen is er het één en ander veranderd. Ik ben niet meer verantwoordelijk voor het kweken van jonge duiven voor Freek. Wel blijf ik administratief bij het Team betrokken.
De gezamenlijke kwekers zijn dan ook allemaal verhuisd en zijn dus niet meer "gezamenlijk". Ik ga nu dus op eigen houtje verder, kijken wat dat brengt.
Ik heb juist deze week de vliegduiven gescheiden en nu is het zaak om nog een keer flink te selecteren onder de zomerjongen en, wellicht, de kweekduiven die hier nog zitten van mijzelf. Dan zal ik begin februari de duiven koppelen en proberen een leuke ronde jonge duiven voor mijzelf te kweken. Ook heb ik nog wat oude verplichtingen vanwege het Team die ik natuurlijk allemaal na zal komen, daar ga ik mijn best voor doen.

Met 12 koppels op totaal-weduwschap en misschien toch nog een paar nestkoppels (laatste overwenners) gaan we dan richting de dagfond. Omdat ik totaal geen verstand van duiven heb, ga ik ze gewoon spelen (mits de voorbereiding en conditie van de duiven dit toelaat natuurlijk) en dan zien we het wel. Het zal hier en daar nog weleens flink pijn kunnen gaan doen, maar het lijkt mij de enige weg naar beter!

Ik zal proberen om vanaf nu wat vaker van mij te laten lezen......

 

Albert Hendriksen webdesign

Copyright © 2020. All Rights Reserved.